De stichting

Stichting Opbouwwerk Bosnië is in 2004 opgericht door Berna en Johan van Kommer, als voortzetting van de hulp die zij dan al tien jaar verlenen in Banja Luka.

In 2019 is de stichting overdragen aan een nieuw bestuur bestaande uit Erik Sengers, Anja Cavalini en Cor Mulder. Bij hen is de stichting in vertrouwde handen, want door hun werk voor Stichting Noodhulp Banja Luka weten zij precies wat er in de regio speelt en wat er nodig is.

Iedereen die zich inzet voor de stichting doet dat op vrijwillige basis.

Een hechte band met Bosnië

Stichting Opbouwwerk Bosnië heeft goede contacten met Banja Luka en er is een hechte band ontstaan tussen de stichting en de directies van Caritas, het internaat, de school en het bejaardentehuis. We sturen niet alleen geld, we zijn ook een luisterend oor en denken mee. Dat is belangrijk, want het besef dat ze er niet alleen voor staan geeft de mensen hoop en energie om aan de toekomst te bouwen.

Vergeet de mensen in Bosnië niet

Veel Bosniërs leven in armoede en voelen zich in de steek gelaten. Zoveel jaar na het einde van de oorlog kijkt Europa de andere kant op, maar veel mensen kampen nog dagelijks met de gevolgen. Ze hebben geen werk, geen medicijnen of geen geld om naar school te gaan. Wij vinden dat we alles op alles moeten zetten om hen te helpen het land weer op te bouwen. Onze boodschap is, in de woorden van bisschop Franjo Komarica van Banja Luka: "Vergeet de mensen in Bosnië niet."

Bisschop Franjo Komarica

Johan en Berna van Kommer (links) in gesprek met bisschop Franjo Komarica

Gymzaal

De bouw van een gymzaal voor de scholieren van Banja Luka

Bed

Kinderen van een alleenstaande moeder blij gemaakt met een stapelbed uit Nederland

Caritas Banja Luka

Caritas

Caritas van het bisdom Banja Luka is een charitatieve instelling van de katholieke kerk. Door het gebrek aan sociale voorzieningen zijn veel Bosniërs afhankelijk van deze organisatie voor voedsel, medische zorg en andere basisbehoeften. Caritas biedt hulp met een gaarkeuken, thuiszorg, een bejaardentehuis en een internaat. Ook vragen veel mensen om financiële steun: voor medicijnen, het schoolgeld van de kinderen of een nieuw raam in het huis.

Caritasdirecteur Miljenko Aničić doet zijn best om iedereen te helpen: jong en oud, man en vrouw, ongeacht religie of etnische achtergrond. Maar er is meer vraag dan hij aankan. Hij is dan ook erg dankbaar voor alle financiële en morele steun uit Nederland.

Samenwerking

Stichting Opbouwwerk Bosnië werkt samen met verschillende Nederlandse hulpverleners actief in Banja Luka. Er is regelmatig overleg, om informatie uit te wisselen en af te stemmen.

  • Almere: Stichting Almere Budzac
  • Haarlem: Diocesane Caritas bisdom Haarlem-Amsterdam
  • Hilversum: H. Vitus en H. Willibrord
  • Hilversum: Stichting Noodhulp Banja Luka
  • Purmerend: Stichting Bouwen aan Banja Luka
  • Uitgeest: Parochie OLV Geboorte
  • Zaandam: Parochie St. Jozef